Onwaardige onderkruipsels! U bent ongetwijfeld tot nu toe overspoeld door berichten die u verzekeren dat u niet alleen excellent, maar ook uniek en bijzonder bent. U heeft zich namelijk ingeschreven aan een universiteit en dan zal u zeker weten dat u behoort tot de bijzonderste één procentpunt van de samenleving. Laat ons daar voortijdig een einde aan maken: u bent niets. Niets waard, niets leuks, niets. Minder waard dan de verkleedclub van de Leidse GNSV, laat staan de Nijmeegse GNSV. U bent bijna hetzelfde als een vrouw. Misschien hoort u ook zoiets op de inauguratie-riten van uw verkozen studentenvereniging, maar zij menen het niet. Voor u het weet, hebben ze hun excuses gefilmd voor de plaatselijke krantentelevisie. Zij willen u gewoon in jaar twee opnemen en hun twaarzencomplex botvieren. Wij zijn daarentegen dodelijk ernstig. Onze redacteuren vallen met bosjes om in een tempo waar de barricaden van de Palestinaprotesten zich nog voor zouden schamen. Vindt u dat een goede zaak? Dan bent u waarschijnlijk een Jood of ouder dan veertig en is het bijzonder vreemd dat u op deze manier kennis met ons maakt. Voor iedereen die daar niet onder valt: wij zijn PC.

PC staat voor Propria Cures. PC voor vrienden, PC voor vijanden. Aangenaam. En laten wij maar meteen eerlijk zijn: de tweede categorie is aanmerkelijk omvangrijker dan de eerste. Bij PC geloven wij niet in slachtoffers, of in gevangenen. Wij geloven alleen in onderwerpen, slachtoffers en doden. Heeft u moeite met het lezen van de voorgaande zin door de dubbelzinnigheid tussen zelfstandige naamwoorden en hele werkwoorden? Dan heeft u waarschijnlijk niet veel te zoeken in de rest van het volgende relaas. Even goede vrienden, zou een sympathieker platform zeggen. U bent een ongeletterde wurm. Als u niet eens het verschil tussen zelfstandige naamwoorden en hele werkwoorden kan ontwaren, heeft u alleen met behulp van de onderbetaalde bijleshulp ternauwernood de benodigde punten voor het eindexamen Nederlands behaald. Mocht u in die categorie vallen én een categoriaal gymnasium hebben bezocht – gezien de normaalverdeling van de meeste universiteiten niet onwaarschijnlijk – willen wij u van harte feliciteren met het succesvol doorlopen van een jaar Livius en Plato lezen. Livius kunt u, als u uw studie goed kiest, voor de rest van uw leven links van u laten liggen. Livius, links, zo onthoudt u dat. Makkelijk genoeg. Plato, daar begint het leven pas echt, hij was immers een echte man. Als u alle dialogen in het Attisch Grieks heeft gelezen, dan bent u nog eens ergens gekomen (heeft u dat daadwerkelijk gedaan? Neem dan contact op met redactie@propriacures.nl en maak kans op een professionele rimbeurt van een redacteur naar keuze). Vind u dit soort adviezen niet alleen badinerend maar ook belerend en misogynistisch? Dan is het wonderlijk dat u zo ver bent gekomen in dit stuk, maar de rest van deze troonrede is ook niet voor u bedoeld. Wanneer u alles beter weet dan de rest én het kapitaal van papa hebt om het te ondersteunen, gaat u maar iets studeren met ‘business’ of ‘communication’ in de titel van het studieprogramma. Dit blad zal de rest van uw eenzame, arme, gemene, brute en korte levensperiode als een lichtend baken op een onbereikbare klif schijnen.

Voor de overige onwetenden: wij zijn dus PC. Aangenaam, nogmaals. Weet u inmiddels wat Propria Cures betekent of heeft u het gewoon opgezocht via Wikipedia? Sorry, wij willen gewoon de athenaeumers tussen onze lezers filteren. Daar hebben wij eigenlijk geen spijt van, maar nu hebben die athenaeumers tenminste dit stuk verlaten met een warm onderbuikgevoel. Aangezien we eindelijk onder ons intimissimi intellectuelen zijn, kan het net zo goed weer over ons gaan. Heeft u al eens over ons gehoord, dan is het waarschijnlijk in de context van een quasi-literaire aangelegenheid, of u heeft, in de beste traditie van een aanzienlijk deel van de oud-redacteuren, gehoord over PC via een familielid dat u verzekert dat ‘PC echt een groot ding is in de culturele wereld’. En anders heeft u onze oud-redacteuren-lijst gezien. Een kleine greep eruit van na de Tweede Wereldoorlog, want in de bewuste jaren 40-45 was PC gewoon verboden, zoals een behoorlijk blad betaamt: Renate Rubinstein, H. Brandt Corstius, H.U. Jessurun d’Oliveira (u weet wel, de enige Jood die in de Portugese Synagoge een a4’tje naar binnen smokkelde), Abram de Swaan, Mensje van Keulen, Henk Spaan, Theodor Holman, Beatrijs Ritsema, Erik van Muiswinkel, Beau van Erven Dorens, Janneke van der Horst (ja, die van de podcast), Johannes Visser (die van De Corrrespondent (niet al deze verhalen eindigen goed, oké?)), Nina Polak (die van de boeken), Daan Doesborgh (die van de gedichten), Tessa Sparreboom (die van de columns), Teun Dominicus (die van de BVD) en Arie Storm (die van de boeken die níét over AS gaan). En dan hebben we het nog niet eens over de gastbijdragers gehad. In welk ander blad komt u Rob van Essen, Delphine Lecompte, Astrid Roemer en J.Z. Herrenberg tegen zonder enige redactionele inmenging? Juist, geen.

Wat zegt zo een indrukwekkende rij namen nu eigenlijk? Nou, dat u zich kan verheffen aan de tweewekelijkse geschriften van de stemmen van de zeer nabije toekomst. De stemmen worden vertolkt door MvD, AP, WF en MAJM. Onbegrijpelijke acroniemen voor u, vooralsnog, maar binnen een paar edities zult u blind vertrouwen op hun oordeel. In één collegejaar heeft MvD Rob de Wijk ‘een gebocheld Roemeens dametje dat zichzelf in een slecht zittend pak heeft gehesen om haar handlezingen aan bestuurders te slijten’ genoemd, heeft AP Pieter Omtzigt gedreigd ‘novitsjok door z’n boerenjongens te roeren en boerenjongens door z’n novitsjok’, beschreef WF Aaf Brandt Corstius als een ‘elitaire proleet, die een koelkast een ijskast noemt, maar er dan wel een Colosseum-magneet op heeft hangen’ en bevroeg MAJM of Herman Brusselmans zou bezwijken aan zelfmoord vóór zijn zelfmoord. Vindt u dit aanstootgevend? Dan bent u, wederom, het verkeerde blad aan het lezen. Vindt u dit niet aanstootgevend genoeg? Dan moet u een abonnement nemen, want in de bescheiden tekst die een troonrede beslaat, is geen ruimte om alle beledigingen van één jaar samen te vatten. Daarom schrijven wij immers elke twee weken acht pagina’s vol.

Mocht u zich nog afvragen hoe zo een uitgesproken beledigend, recalcitrant en regressief blad nog verspreid kan worden op een politiek correct instituut als de UvA: dat mag inmiddels niet meer. Wellicht heeft het verspreidingsverbod iets te maken met de bovenstaande stukken, wellicht heeft de bestuurderslaag van de UvA een online cursus ‘autoritaire regimes en jij’ gevolgd en zodoende genoeg van enig dissident geluid zoals geschreven in PC – of überhaupt enig dissident geluid, of het nu sigarettenrook betreft of de pamfletten van Laurens Buijs. Sinds een paar maanden zijn de tijdschriftrekken verdwenen en hebben bibliothecarissen en bewakers een smoelenboek opgesteld om de zogenaamd ‘criminele’ PC-redacteuren te kunnen herkennen. Wij verwijzen graag terug naar de eerdergenoemde periode van verbod, zo rond de jaren 1940-45. Hoe dan ook, in de komende weken zult u moeten zoeken naar exemplaren van PC in de gebouwen van de UvA (of maak het uzelf makkelijk en sluit een abonnement af), of u gaat langs bij de tijdschriftrekken van Kriterion, Athenaeum Boekhandel, De Dolfijn, Java Bookshop of Island Boekholt.

De geschiedenis leert dat een guerillaoorlog gewonnen wordt door de partij met de oprechte overtuigingen en, waarde lezer, al onze overtuigingen zijn oprecht, waar én grappig. U heeft in ieder geval ons tijdschrift in uw vuisten kunnen knijpen en zowaar de volledige troonrede uitgelezen. Het enige dat u nog rest is de keuze van uw leven te maken. U bevindt zich als een Herakles op een tweevorkig pad: begaat u de gemakkelijke route van communicatiebusinesswetenschappen zonder een boek te lezen, of durft u af te dalen in de krochten van de literaire elysische velden, begeleid door een tweewekelijks papieren vod en een cursus om een PC-redacteur te worden? De keuze is aan u, maar eigenlijk is de keuze al gemaakt. PC wacht op u. Het ware leven wacht op u. Kruip uit de grot van de schaduwen en aanschouw het ware licht dat Propria Cures is.

de redactie

Archief